Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ημερο εκδηλώσεων, 26-27 & 28 Αυγούστου, στο πλαίσιο του 1ου Πιλοτικού Θεσμού 2022 «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία», στην ευρύτερη περιοχή της Επισκοπής του Δ. Χερσονήσου στο ν. Ηρακλείου στην Κρήτη.
Ο ετήσιος και επαναλαμβανόμενος θεσμός (θα πραγματοποιείται σε διαφορετική κάθε χρόνο περιοχή της Κρήτης), είναι τοποκεντρικός, καθώς «φωτίζει», κινητοποιεί, αναδεικνύει την ευρύτερη περιοχή διοργάνωσης και παράλληλα Παγκρήτιος που προβάλλει, παρουσιάζει, αναδεικνύει συλλογικές πρωτοβουλίες.
Το πρόγραμμα του 1ου Πιλοτικού Θεσμού περιλάμβανε ομιλίες, πολιτιστικές εκδηλώσεις, ξεναγήσεις, κρητικά μαγειρέματα, μουσικές και άλλες εκδηλώσεις αναψυχής και εργαστήρια για παιδιά, απονομές νέων σημάτων σε προϊόντα, και συμφωνίες συνεργασιών για τοπική ανάπτυξη και οργάνωση χωριών και τομέων μεταξύ ευρωπαϊκών φορέων.
Κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης λειτούργησαν «Γειτονιές» διάσπαρτα μέσα στον οικισμό όπως αυτή της Συλλογικής Παγκρήτιας Επιχειρηματικής Πρωτοβουλίας (Αγροδιατροφική Σύμπραξη Κρήτης, Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης, Αναπτυξιακός Σύλλογος Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης, Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης, Ένωση Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) – «CretanSCENT»/ Ένωση Φορέων ΚΑλΟ Κρήτης καθώς και των αυτοδιοικητικών φορέων Περιφέρεια Κρήτης, Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης – ΣΕΔΗΚ ).
Πλήθος κόσμου επισκέφθηκε επίσης τη «Γειτονιά» της τοπικής χειροτεχνίας και εργαστηρίων, του Συλλόγου Γυναικών Επισκοπής «Εργάνη», τη «Γειτονιά» του τοπικού τουρισμού, τη «Γειτονιά» αγοράς ντόπιων αγροτικών προϊόντων καθώς και τη «Γειτονιά» της τοπικής κουζίνας (μαγειρεμάτων όπου οι γυναίκες φίλευαν παραδοσιακά κεράσματα τους επισκέπτες). Τέλος, η «Γειτονιά» παιδικής αναψυχής & εργαστηρίων απασχόλησε δημιουργικά μικρούς και μεγάλους.
- Όπως τόνισε, στην εναρκτήρια για το θεσμό ομιλία του, ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης “…η διαφύλαξη της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Κρήτης είναι στις βασικές προτεραιότητες της Περιφέρειας Κρήτης…” . Ο Περιφερειάρχης ανέφερε ότι, πρόκειται για έναν σημαντικό θεσμό, ο οποίος αναδεικνύει την κρητική διατροφή, την παραγωγή των ποιοτικών προϊόντων, τον πολιτισμού της υπαίθρου, ως ένα ενιαίο πολιτισμικό αγαθό, το οποίο διαμορφώνεται μέσα από τις τοπικές διατροφικές συνήθειες και παραδόσεις, συγκροτώντας παράλληλα ένα δίκτυο υλικών και άυλων πολιτισμικών εκφάνσεων και μια μακραίωνη παραγωγική ταυτότητα βαθιά ριζωμένα στο χρόνο.
Ο κ. Αρναουτάκης αναφέρθηκε στην ποιότητα, στην ταυτότητα και στην ανταγωνιστικότητα των προϊόντων, το τρίπτυχο που προωθεί η Περιφέρεια Κρήτης και η Αγροδιατροφική σύμπραξη, προσθέτοντας, πως: “οι πολιτικές παρέμβασης της Περιφέρειας Κρήτης, αναφορικά με την Κρητική Διατροφή και τη διασύνδεσή της με τους υπόλοιπους παραγωγικούς πυλώνες, την αντιμετωπίζουν ως μια κοινωνική πρακτική, ένα σύνολο δεξιοτήτων, γνώσης, πρακτικών και παραδόσεων, που μεταδίδεται από γενιά σε γενιά, μέσα στο χρόνο και στο χώρο, παραμένοντας στενά συνδεδεμένη με την ιστορία και την παράδοση, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα.”
Ο Περιφερειάρχης συνεχάρη τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες, ενώ παράλληλα συνεχάρη και χαιρέτησε τη συνεργασία με την Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και τους Δήμους της Κρήτης, αλλά και την υπογραφή συμφώνου συνεργασίας με την Ένωση των πιο Όμορφων χωριών της Τοσκάνης και την Ακαδημία Καλών Τεχνών της Καλαβρίας, προσθέτοντας ότι “μέσα από αυτή την πρωτοποριακή συνεργασία, θα αναδειχθεί το γεγονός ότι ο διατροφικός πολιτισμός, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης λαών και κοινωνιών, ένας Πολιτισμός με υπερτοπικά και διαχρονικά χαρακτηριστικά.”
Μεταξύ των παρευρισκόμενων στη μικρή τελετή έναρξης και στην Υπογραφή των Συμφωνιών Συνεργασίας ήταν ο Δήμαρχος και οικοδεσπότης του 3ημερου εκδηλώσεων , Δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, Παύλος Μπαριτάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αθλητισμού Γιώργος Πιτσούλης, o Δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας, ο αντιδήμαρχος Χερσονήσου Γιώργος Μπαγουράκης, ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Κρήτης Σταύρος Τζεδάκης και φυσικά ο Πρόεδρος και ο Γ. Δ/ντης της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ, Χάρης Ροδιτάκης και Γιώργος Ζερβός, δημοσιογράφοι, στελέχη και φίλοι των διοργανωτών και πλήθος κόσμου.
Της ιδιαίτερης στιγμής των υπογραφών συνεργασιών προηγήθηκε η τοποθέτηση του Προέδρου της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ, Χάρη Ροδιτάκη για το περιεχόμενο και τους στόχους του θεσμού «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία» και του αν. καθηγητή του πανεπιστημίου Κρήτης Γιώργου Νικολακάκη με θέμα «Κρητικός διατροφικός πολιτισμός. Με ονειροπόλο βλέμμα». Την εκδήλωση έκλεισαν με κρητικούς σκοπούς νεαροί μουσικοί.
- Ο Τόπος, το Τοπίο και η Ταυτότητα είχαν τη τιμητική τους κατά τη διάρκεια 1ου_πιλοτικού_θεσμού 2022 Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός Γη-Τροφή-Υγεία.
Από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για το τοπίο και τον σχεδιασμό ενοτήτων τοπίου στην Κρήτη, τις τοποκεντρικές αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και τις προκλήσεις διακυβέρνησης τους, το να σκεφτούμε το μέλλον διαφορετικά και με μια ονειροπόλα ματιά έως την ταυτότητα κι επιχειρηματικότητα αλλά και με τις ευρωπαϊκές συνεργασίες, ο θεσμός επιδιώκει την επαναπροσέγγιση και τον επαναπροσδιορισμό του θέματος της κρητικής διατροφής μέσα από μια σύγχρονη οπτική.
Ο σκοπός του είναι να δώσει την ευκαιρία ενεργοποίησης και δικτύωσης των τοπικών συστημάτων, «φωτίζοντας» παράλληλα κάθε χρόνο και μια διαφορετική περιοχή της Κρήτης, αναδεικνύοντας και προβάλλοντας τις ιδιαιτερότητες και τις δυναμικές της.
- Ο θεσμός «Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη-Τροφή – Υγεία» στηρίζει, μεταξύ άλλων και αναδεικνύει ποικιλοτρόπως τον ρόλο των μουσείων, λαογραφικών και λοιπών, στην επόμενη μέρα της βιώσιμης ανάπτυξης της κοινότητας.
Στην ευρύτερη περιοχή της Επισκοπής μουσεία ανοιχτά στο κοινό, προσβάσιμα και χωρίς αποκλεισμούς, λειτούργησαν και επικοινώνησαν με τον κόσμο ηθικά, επαγγελματικά και με τη συμμετοχή της κοινότητας, προσφέροντας ποικίλες εμπειρίες για εκπαίδευση, απόλαυση, προβληματισμό και ανταλλαγή γνώσεων το Μουσείο Επισκοπής, με τη μικρή έκθεση εργαλείων και παλαιών επαγγελμάτων να «ντύνεται» με θύμησες μέσα από τις «Ιστορικές Διαδρομές», την εξαιρετική φωτογραφική έκθεση αρχειακού υλικού και το Μουσείο Κρασιού με μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη-ξενάγηση στο πλαίσιο της δράσης Γευσιγνωσία (συνάντηση ειδικών του κρασιού με τους αγρότες – τοπικούς παραγωγούς κρασιού -στον χώρο των μεσαιωνικών πατητηριών) στο Καινούργιο Χωριό, επιμέλειας του Κωνσταντίνου Περάκη και ανοικτό παρέμεινε και το Αργυράκειο Πολεμικό Εθνολογικό Μουσείο Επισκοπής που βρέθηκε στον πυρήνα των διαδραστικών διαδρομών για τους επισκέπτες.
Πολλές ήταν και οι παράλληλες -των κεντρικών θεματικών ενοτήτων- δράσεις κατά τη διάρκεια του 3ημερου. Μουσικές, καλλιτεχνικές, δημιουργικές, σε γειτονιές με μυρωδιές, γεύσεις, αρώματα, χρώματα και ακούσματα από καντάδες στα σοκάκια.
Πλήθος κόσμου συμμετείχε και στην Κρητική βραδιά με την ομάδα DAULUTΕ των Γιάννη Παπατζανή – Δημήτρη Σιδερή & Γιώργου Ζαχαριουδάκη, στη Λαϊκή – Ρεμπέτικη βραδιά με το συγκρότημα του Γιάννη Παξιμαδάκη και στη Συναυλία του Βσίλη Σκουλά.
Γυναίκες και Χειροτεχνία, Κρητική Χειροτεχνία, ταυτότητα κι επιχειρηματικότητα παλιά καλλιτεχνικά και χειροτεχνικά επαγγέλματα, η επικαιρότητα της παράδοσης και οι σύγχρονες προοπτικές απασχόλησης απασχόλησαν το πάνελ της Θεματικής ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑ με ομιλήτριες τις Εβελίνα Μπάκιντα, Πρόεδρος Αναπτυξιακού Συλλόγου Γυναικών Επιχειρηματιών Κρήτης και Marina Lebro, Καθηγήτρια της Ακαδημίας Καλών Τεχνών του Reggio Calabria, Πρόεδρο της εταιρείας Med&Cult και τον Pietro Sacchetti, Καθηγητή και Διευθυντή της Ακαδημίας Καλών Τεχνών της Καλαβρίας. (Reggio Calabria), ενώ ντόπιοι χειροτέχνες και χειροτέχνισες συμμετείχαν με τις δημιουργίες τους στη «Γειτονιά» της τοπικής χειροτεχνίας.
- Μέρα αφιερωμένη στον Πρωτογενή τομέα, τον Τουρισμό_εμπειριών, την Οικοτεχνία και την Κοινωνική_επιχειρηματικότητα, ήταν η Κυριακή, 28 Αυγούστου, τελευταία μέρα των 3ημερων εκδηλώσεων με την απονομή σημάτων, τοπικών, ασφαλών, υγιεινών, νόμιμων προϊόντων και προϊόντων 0km.- για πρώτη φορά στην Ελλάδα- σε οικοτεχνικά προϊόντα να συγκινεί το κοινό.
Της απονομής των σημάτων προηγήθηκε το πρωί στο προαύλιο της Εκκλησίας του Αγίου Μηνά στην Επισκοπή, Θρησκευτική τελετή ευλογίας των άρτων, ενώ λίγο αργότερα στον Οικισμό του Καινούργιου Χωριού και συγκεκριμένα στον χώρο των μεσαιωνικών πατητηριών, ακολούθησε δράση Γευσιγνωσίας και συνάντησης ειδικών του κρασιού με τους αγρότες – τοπικούς παραγωγούς κρασιού.
Τη δράση συνόδευαν γεύσεις από τοπικά πιάτα, ενώ έντονες ήταν οι συζητήσεις που στράφηκαν γύρω από τα χαρακτηριστικά των κρασιών και τους τρόπους που ο οικισμός του Καινούργιου Χωριού θα καταφέρει να ενταχθεί στον Οινοτουρισμό. Επόμενος προορισμός ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο του Κρασιού, όπου προσφέρθηκαν κρητικά καλορίζικα για καλωσόρισμα και οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο Μουσείο και το Κελάρι.
- Το απόγευμα στον Οικισμό της Επισκοπής, στο Δημοτικό Σχολείο τα θεματικά πάνελ ασχολήθηκαν με τις ενότητες: Τουρισμός εμπειριών- Ας μιλήσουμε για τον τουρισμό του μέλλοντος & Κτίζοντας τη «Γαστρονομική Διαδρομή» της ευρύτερης περιοχής της Επισκοπής με τις παρεμβάσεις του Νίκου Φραντζεσκάκη, προέδρου της «Αγροξενίας», μιας πανελλήνιας συλλογικής πρωτοβουλίας για τον αγροτικό τουρισμό και καλής πρακτικής από την Κρήτη («VamosFabricaHouses») κι εκπρόσωπο της εταιρείας «VamosFabricaHouses» και του προέδρου της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ Χάρη Ροδιτάκη.
Ακολούθησε η Θεματική ενότητα: Η κοινωνική συμβολή του πρωτογενή τομέα –Το αναπτυξιακό μοντέλο της κοινωνικής επιχειρηματικότητας με ομιλητή τον Κώστα Παπαδάκη, Πρόεδρο Δ.Σ., Ένωσης Φορέων Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο.) – ”CretanSCENT” και Πρ. της Κοιν.Σ.Επ. AgroID & Κοινωνική Γεωργία- Είναι ώρα για τη νομοθέτηση της με παρέμβαση του Χάρη Ροδιτάκη.
H Θεματική ενότητα: Οικοτεχνία- Υγεία – Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης: νέο μοντέλο, νέα αρχή με κανόνες και σήματα με ομιλητές : το Γιώργο Ζερβό, γενικό διευθυντή της Εκπαιδευτικής Αναπτυξιακής ΠΛΟΗΓΟΣ, ο οποίος και παρουσίασε ένα νέο δοκιμασμένο μοντέλο παραγωγής οικοτεχνικών προϊόντων στην Κρήτη, τον Γιώργο Φραγκιαδάκη, αναπλ. Καθηγητή Τμήματος Επιστημών Διατροφής και Διαιτολογίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που μίλησε για την Ποιότητα και τις προοπτικές της Οικοτεχνίας τροφίμων στην Κρήτη και τον Χάρη Λαγουμτζή – Πρόεδρο Δικτύου Οικοτεχνών Κρήτης, ο οποίος αναφέρθηκε στον ρόλο της συλλογικότητας στο μοντέλο παραγωγής οικοτεχνικών προϊόντων.
Ακολούθησε η Ενότητα Διατροφή και υγεία. Προς αναζήτηση ενός άλλου μοντέλου διατροφής με ομιλήτρια την Κορνηλία Μακρή, Γενική οικογενειακή ιατρό- Περιφερειακό ιατρείο Επισκοπής και το σχεδιασμό της Περιφέρειας Κρήτης για το Κρητικό Ελαιόλαδο με ομιλήτρια την Ειρήνη Χουδετσανάκη, Αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενή Τομέα Κρήτης.
Ταυτόχρονα εξελίσσονταν εκδηλώσεις για τα παιδιά και συγκεκριμένα παιδικά εργαστήρια από την Ελένη Μπετεινάκη και παράσταση του Θεάτρου Σκιών Κρήτης- Άθως Δανέλλης με το έργο «Ο Καραγκιόζης διατροφολόγος».
- Γιατί Οικοτεχνία και Γιατί ΑΠΟΝΟΜΗ ΣΗΜΑΤΩΝ ΣΕ ΟΙΚΟΤΕΧΝΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ!
Οικοτεχνία είναι η τέχνη στην Οικία μας, είναι τα τρόφιμα με τα οποία μεγάλωσαν γενεές ανθρώπων, είναι οι πρώτες ύλες που επέτρεψαν στους γονείς μας να μας μεγαλώσουν και να μας σπουδάσουν.
Το Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης επιθυμεί να επιτύχει την απόλυτη σύζευξη της παράδοσης με την καινοτομία, της τοπικότητας με την εξωστρέφεια, της ασφάλειας τροφίμων με την ποιότητα, της μοναχικότητας του «καλλιτέχνη» μικρού καλλιεργητή με την συλλογική «θάλασσα». Τα σήματα αυτά τονίζουν και αναδεικνύουν αυτή τη σύζευξη.
Σκοπός της πρωτοβουλίας είναι να παραχθεί ένα προϊόν με τέτοιο τρόπο που να μην μπορεί η βιομηχανία των τροφίμων και οι εξελίξεις να το επηρεάσουν.
Τα προϊόντα αυτά πρέπει ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ να είναι τοπικά, ασφαλή, υγιεινά, νόμιμα, καινοτόμα και με κοινωνικό-περιβαλλοντική προσέγγιση. Θα περιέχουν την μεγαλύτερη καινοτομία που μπορεί να υπάρξει, την τοπική πρώτη ύλη και το τι θα επιφέρει η καθιέρωση της, δηλαδή συνεργασίες και συνεργίες αγροτών αναμεταξύ τους, αγροτών με κτηνοτρόφους, αλλά και όλων των επαγγελματικών κατηγοριών που δρουν στην ύπαιθρο και όλων μαζί με τα ιδρύματα γνώσης του νησιού.
Προϊόντα που θα σέβονται το περιβάλλον και την κοινωνία ξαναβάζοντας σιγά σιγά στο τραπέζι την συζήτηση του θέματος ύπαρξης ενός υψηλού ποσοστού διατροφικής επάρκειας και αυτάρκειας από προϊόντα με τοπικές πρώτες ύλες αυξάνοντας έτσι σε τεράστιο βαθμό την προστιθέμενη αξία προϊόντων, ανθρώπων και του τόπου όλου.
Το «μήνυμα» είναι ότι έχω, όταν το έχω, στην τιμή που αξίζει σε όποιον έλθει στον χώρο που εγώ το προσφέρω.
Οι ιδρυτικές ιδέες της πρωτοβουλίας είναι: Παράδοση, τοπικότητα, κοινωνική συνοχή, υγεία για τον καταναλωτή, ευκαιρία για ένα ικανοποιητικό επιπλέον εισόδημα του αγρότη, η καθοδήγηση του στην μοντέρνα μικροεπιχειρηματικότητα.
Πώς λειτουργεί
Οι συμβουλευτικές υπηρεσίες ξεκινούν από το χωράφι και φτάνουν μέχρι τις μεθόδους σύγχρονου μάρκετινγκ και τελικά την πώληση σε ευαισθητοποιημένους καταναλωτές και επισκέπτες, γι’ αυτό ο Οικοτέχνης και οι συνεργάτες του, πραγματοποιούν επισκέψεις/ επιθεωρήσεις στο αγρόκτημα – μεταποιητήριο παρέχοντας ενδείξεις σχετικά με τα κριτήρια ορθών γεωργικών πρακτικών και κανόνες ασφάλειας και υγιεινής, όπως αυτά περιγράφονται στον νόμο και στην διαδικασία προς τον στόχο.
Διεξάγονται αναλυτικοί έλεγχοι σε δείγματα και χώρους, όπου αυτοί οι έλεγχοι καθιστούν δυνατή την πιστοποίηση του επιπέδου ασφάλειας των τροφίμων ή την αναφορά τυχόν κρίσιμων σημείων που πρέπει να επιλυθούν σε συνεργασία με τον παραγωγό.
Με αυτή την πρωτοβουλία, η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ και το Δίκτυο Οικοτεχνών Κρήτης έχουν καθορίσει μια ασφαλή διαδικασία για την καλλιέργεια, μεταποίηση, πώληση γεωργικών προϊόντων από τον πρωτογενή παραγωγό, σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές και απαιτήσεις:
α) ένα ουσιαστικό σύστημα αυτοελέγχου ασφάλειας και υγιεινής, βασισμένο κυρίως σε ορθές πρακτικές υγιεινής.
β) μια έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα που στοχεύει οι συμμετέχοντες Οικοτέχνες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, καλλιέργειας, μεταποίησης, τυποποίησης, κανόνες του σύγχρονου μάρκετινγκ και της μικροεπιχειρηματικότητας.
γ) την εφαρμογή ενός σχεδίου παρακολούθησης, που αποτελείται από εργαστηριακές αναλύσεις, το οποίο λαμβάνει υπόψη όλους τους συνδέσμους στην αλυσίδα εφοδιασμού: παραγωγή, επεξεργασία, συντήρηση.
δ) επίσης η ασφάλεια και οι σωστές πληροφορίες για τον καταναλωτή αποτελούν βασική απαίτηση.
Με την παρακάτω διαδικασία, έχει καθοριστεί μια ασφαλή διαδικασία για την Διάγνωση – Εξεύρεση- Ανάδειξη-Ενσωμάτωση προστιθέμενης αξίας Οικοτεχνικών προϊόντων, σύμφωνα με τις ακόλουθες αρχές και απαιτήσεις:
α) ένα σύστημα εξειδικευμένων αναλύσεων, βασισμένο στην εξεύρεση και ανάδειξη των διατροφικών στοιχείων υπεροχής των οικοτεχνικών προϊόντων.
β) μια έντονη εκπαιδευτική δραστηριότητα που στοχεύει οι συμμετέχοντες Οικοτέχνες να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις, γενικής αλλά και στοχευόμενης, στα προϊόντα τους, διατροφολογίας, έτσι ώστε να «περάσουμε» από το «είναι το καλύτερο γιατί είναι κρητικό» στο «….και έχει αυτά τα διατροφικά στοιχεία, σε αυτήν την ποσότητα, με αυτό το αποτέλεσμα στον ανθρώπινο οργανισμό».
γ) μια έντονη κοινωνική – επικοινωνιακή δραστηριότητα ώστε αυτή η υπεροχή να γίνει κατοχή της κοινωνίας.
Στα Οικοτεχνικά Προϊόντα που παράχθηκαν βάσει του μοντέλου αποδόθηκαν 88 Σήματα «Οικοκτήματα Κρήτη» και 61 Σήματα «0 Κm», τα οποία είναι εγκεκριμένα από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το όραμα
Η Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή ΠΛΟΗΓΟΣ (παγκρήτιος φορέας) επιχείρησε τη διοργάνωση και εδραίωση ενός θεσμού, ετήσιου και επαναλαμβανόμενου (σε διαφορετική κάθε χρόνο περιοχή της Κρήτης), με θέμα: ”Κρητικός Διατροφικός Πολιτισμός. Γη, Τροφή, Υγεία”.
Οι Επιδιώξεις:
- Μέσα από τον θεσμό αυτό επιδιώκεται η κατανόηση και επαναπροσέγγιση, η διαφύλαξη, προστασία, αξιοποίηση, στήριξη, ανάδειξη και προώθηση της κρητικής διατροφής, του πολιτισμού της, των προϊόντων της αλλά και ευρύτερα της κρητικής υπαίθρου.
- H ενεργοποίηση των τοπικών φορέων της ευρύτερης περιοχής διοργάνωσης του θεσμού, των τοπικών παραγωγικών συστημάτων, της τοπικής μικρο-επιχειρηματικοτητας, των τοπικών συλλογικοτήτων καθώς και της τοπικής κοινωνίας.
- Επιδιώκεται ακόμη η σύνδεση του περιεχομένου και των στόχων του θεσμού με τις σύγχρονες βιώσιμες προσεγγίσεις για νέα πρότυπα ζωής και κατανάλωσης, για νέα – από το παρελθόν εμπνευσμένα και ορμώμενα – μοντέλα τοπικής ανάπτυξης και παραγωγής, την τοπική οικονομία, τη μικρή επιχειρηματικότητα, κυρίως όμως τη σύνδεση όλων αυτών με την Πολιτισμική Ταυτότητα του τόπου.
Προϋποθέσεις διοργάνωσης – πραγματοποίησης του θεσμού σε μία περιοχή:
– να προκαλεί το ενδιαφέρον των Δημοτικών Αρχών, άλλων τοπικών φορέων αλλά και των τοπικών κοινοτήτων σε σχέση με τη συμμετοχή στη διοργάνωση του.
– να υπάρχουν προϋποθέσεις σχεδιασμού τοπικών χωρικών-οικονομικών Συστημάτων
– να υπάρχει διάθεση (από τους τοπικούς φορείς) και σχέδιο για ”εμψύχωση και αξιοποίηση” αυτών των συστημάτων και μετά την ολοκλήρωση των δράσεων και εκδηλώσεων.
– να δύναται να αφήσει αποτελέσματα και να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή για την ευρύτερη περιοχή.
– να δύναται να αποτελέσει ”ευκαιρία” και απ’ αρχή για τη δημιουργία ενός τοπικού αναπτυξιακού μοντέλου στη βάση των ιδιαίτερων τοπικών δυναμικών.
Ο Θεσμός δομείται πάνω σε δύο Πόλους- Άξονες
α) Είναι Τοποκεντρικός: ”φωτίζει”, κινητοποιεί, αναδεικνύει την ευρύτερη περιοχή διοργάνωσης.
β) Είναι Παγκρήτιος: προβάλλει, παρουσιάζει, διαπραγματεύεται θέματα, προβλήματα, αναδεικνύει συλλογικές πρωτοβουλίες παγκρήτιας διάστασης κλπ.
Η δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του έργου «Δίκτυο ανάδειξης – στήριξης του συστήματος: “Κρητική Διατροφή”», που χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια Κρήτης.
Την 1η_πιλοτική διοργάνωση στήριξε ο Δήμος Χερσονήσου, καθώς και οι Συλλογικοί Φορείς της περιοχής.
Υλικό από την υλοποίηση των τριήμερων εκδηλώσεων μπορείτε να αντλήσετε από τους παρακάτω συνδέσμους:
Ραδιοφωνικό σποτ:
Φωτογραφίες: