Το Ειδικό Πρόγραμμα Επαγγελματικής Κατάρτισης «Χειριστής Ανυψωτικών Μηχανημάτων Έργων (Μ.Ε.)», στοχεύει στην εκπαίδευση των ενδιαφερομένων για την άσκηση της δραστηριότητας του χειρισμού ανυψωτικών περονοφόρων μηχανημάτων έργων που κατατάσσονται στην «ειδικότητα 2» (εργασίες ανύψωσης και μεταφοράς φορτίων ή προσώπων).
H παρακολούθηση και επιτυχής αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων της θεωρητικής κατάρτισης και της πρακτικής άσκησης, μέσω εξέτασης, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Σε ποιους απευθύνεται:
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης έχουν φυσικά πρόσωπα που πληρούν κατ’ ελάχιστο τα παρακάτω κριτήρια:
α) να είναι απόφοιτοι υποχρεωτικής εκπαίδευσης στην Ελλάδα ή αντίστοιχης βαθμίδας από το εξωτερικό,
β) να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους,
γ) να είναι κάτοχοι άδειας οδήγησης τουλάχιστον Β΄ κατηγορίας.
Οι ενδιαφερόμενοι προσκομίζουν στην Εκπαιδευτική Αναπτυξιακή Πλοηγός:
α) αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης,
β) φωτοτυπία ταυτότητας ή διαβατηρίου (για πολίτες εκτός Ε.Ε. και άδειας παραμονής ή εργασίας),
γ) επικυρωμένο αντίγραφο τίτλου σπουδών,
δ) φωτοαντίγραφο άδειας οδήγησης τουλάχιστον Β΄ κατηγορίας,
ε) πιστοποιητικό υγείας από δημόσιο φορέα, για αρτιμέλεια (από παθολόγο ή ορθοπεδικό ή γενικό γιατρό), για ακοή (από ΩΡΛ) και για όραση (από οφθαλμίατρο),
στ) υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του ν. 1599/1983 στην οποία δηλώνεται:
ότι τα προσκομιζόμενα δικαιολογητικά / στοιχεία είναι ακριβή και αληθή,
η οικεία τους Περιφέρεια, ήτοι η Περιφέρεια στην οποία αντιστοιχεί η διεύθυνση επαγγελματικής εγκατάστασης ή μόνιμης διαμονής τους.
Σκοπός σεμιναρίου:
Σκοπός του ειδικού προγράμματος επαγγελματικής κατάρτισης είναι η εκπαίδευση των υποψήφιων χειριστών Μηχανημάτων Έργου Ομάδας Β΄ Ειδικότητας 2, έτσι ώστε με την επιτυχή του ολοκλήρωση, οι υποψήφιοι να μπορούν να ασκούν ελεύθερα επαγγελματική δραστηριότητα για τα εν λόγω Μηχανήματα Έργου μέγιστης ανυψωτικής ικανότητας έως δύο χιλιάδων πεντακοσίων (2.500) κιλών.
Στόχος σεμιναρίου:
Οι κύριοι εκπαιδευτικοί στόχοι του προγράμματος είναι οι εξής:
α) η εκπαίδευση ικανού ανθρώπινου δυναμικού με την παροχή όλων των βασικών γνώσεων, έτσι ώστε ο εκπαιδευόμενος να μπορεί να χρησιμοποιεί άμεσα, σωστά, παραγωγικά και κυρίως με ασφάλεια τα Μηχανήματα Έργου 2.7 και της Ομάδας Β΄ της Ειδικότητας 2,
β) η αποδοτική και ασφαλής εκτέλεση των επιχειρησιακών διεργασιών που εκτελούνται με τα ως άνω Μηχανήματα Έργου σε βιομηχανικούς χώρους και γενικότερα σε χώρους εργασίας όπου απαιτείται η διαχείριση φορτίων,
γ) η μείωση των ατυχημάτων που οφείλεται στην έλλειψη της κατάλληλης εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας από το προσωπικό – χειριστές Μ.Ε.,
δ) η ενίσχυση της αξιοπιστίας και ανταγωνιστικότητας στο τομέα της χρήσης των Μηχανημάτων Έργου.
Θεματικές Ενότητες:
Α. Οι Θεματικές ενότητες της θεωρητικής εκπαίδευσης (12 ώρες) είναι οι εξής:
- Νομοθεσία
- Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία
- Δομή και Λειτουργία Μ.Ε.
- Τύποι Κίνησης
- Σταθερότητα Μ.Ε.
- Διαδικασίες Χειρισμού
- Τακτικός Έλεγχος
- Χειρισμός Φορτίου
- Ειδικά Φορτία
- Ασφαλής Οδήγηση
- Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις
Β. Οι θεματικές ενότητες της πρακτικής άσκησης (60 ώρες) είναι οι εξής:
- Οδηγίες Χρήσης Μ.Ε.
- Καθημερινή Λειτουργία
- Κατανόηση Φορτίου
- Επικίνδυνα σημεία
- Εξοικείωση με το Μ.Ε.
- Επιβίβαση, Αποβίβαση και Στάθμευση
- Ασκήσεις Οδήγησης και Στοίβαξης
Τελική Αξιολόγηση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων – Εξετάσεις πιστοποίησης:
Τα προσόντα του εκπαιδευόμενου επιβεβαιώνονται μέσω τελικής αξιολόγησης των μαθησιακών αποτελεσμάτων τόσο στο θεωρητικό, όσο και στο πρακτικό μέρος του εκπαιδευτικού προγράμματος.
Σε περίπτωση αποτυχίας, δίνεται η δυνατότητα επαναξιολόγησης μετά από συμπληρωματική παρακολούθηση του προγράμματος κατάρτισης, διάρκειας:
α) 3 ωρών για τη θεωρητική κατάρτιση (δια ζώσης εκπαίδευση),
β) 12 ωρών πρακτικής άσκηση (δια ζώσης εκπαίδευση).
Αξιολόγηση Μαθησιακών Αποτελεσμάτων:
Θεωρητικό Μέρος
Μορφή αξιολόγησης: Ενιαίο τεστ με εξήντα (60) ερωτήσεις κλειστού τύπου (δηλαδή ναι/όχι, σωστό/λάθος, ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών). Οι ερωτήσεις κλειστού τύπου επιλέγονται και διακρίνονται ανά ενότητα, με βάση το βαθμό δυσκολίας τους σε τρεις (3) κατηγορίες: 25% μικρής δυσκολίας, 50% μεσαίας δυσκολίας και 25% υψηλής δυσκολίας.
Διάρκεια αξιολόγησης: 45 λεπτά
Βάση επιτυχίας: 80%
Επιτήρηση: φυσική επιτήρηση
Χρήση βοηθητικού υλικού: όχι
Πρακτικό Σκέλος
Μορφή αξιολόγησης: Η τελική αξιολόγηση των μαθησιακών αποτελεσμάτων του πρακτικού σκέλους πραγματοποιείται με τη μορφή επίδειξης της ικανότητας «ορθού χειρισμού» ενός μηχανήματος έργου υπό πραγματικές συνθήκες.
Διάρκεια αξιολόγησης: τουλάχιστον 30 λεπτά
Βάση επιτυχίας: Για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του πρακτικού μέρους ο απαιτούμενος αριθμός ορθών ελέγχων / κινήσεων / χειρισμών, ορίζεται στο 100%.
Πιστοποίηση μέσω εξετάσεων από ανεξάρτητο Φορέα με βάση τις αρχές του ΕΝ ISO/IEC 17024 για τη λήψη του επίσημου Πιστοποιητικού «Χειριστής Περονοφόρων Μηχανημάτων Έργων»
Πληροφορίες:
ΚΟΣΤΟΣ: 980.00€
Ειδικές προνομιακές τιμές σε πολλαπλές συμμετοχές από την ίδια εταιρεία, πελάτες, ανέργους κ.λπ.
Φόρμα Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος
Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να ενημερωθείτε για περισσότερες πληροφορίες, παρακαλώ συμπληρώστε την φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος παρακάτω ή καλέστε στο 2810-792207.